Ocenenie pre najlepších slovenských novinárov

15.10.2004 Celý región

Nadácia otvorenej spoločnosti - Open Society Foundation (NOS-OSF) vyhlasuje prvý ročník celoslovenskej novinárskej súťaže Novinárska cena 2004. Jej poslaním ...
Nadácia otvorenej spoločnosti - Open Society Foundation (NOS-OSF) vyhlasuje prvý ročník celoslovenskej novinárskej súťaže Novinárska cena 2004. Jej poslaním je verejne vyzdvihnúť a oceniť hodnotnú prácu novinárov, ktorá má dôležitý význam pre fungovanie a rozvoj demokratickej spoločnosti. Hlavným partnerom súťaže je ČSOB.

Prvý ročník slovenskej Novinárskej ceny 2004 je určený pre novinárov zo všetkých typov médií - printových, elektronických, celoslovenských i regionálnych. Cieľom súťaže je podporiť a oceniť novinárov, ktorí vynikajúcim spôsobom zachytávajú problematiku dnešnej spoločnosti a významnou mierou sa podieľajú na jej skvalitňovaní.

Novinárska cena má ambíciu stať sa významnou celoslovenskou súťažou, ktorá je realizovaná na vysokej profesionálnej úrovni a spĺňa všetky atribúty ocenení udeľovaných žurnalistom v demokratických krajinách za ich výnimočnú prácu. Cena sa udeľuje v kategóriách za najlepšiu reportáž, komentár, rozhovor, regionálne publikovaný príspevok, novinársku fotografiu a v kategórii kreslený vtip, komiks, či karikatúra. V rámci súťaže bude udelená aj špeciálna Cena otvorenej spoločnosti venovaná pamiatke Karola Ježíka, dlhoročného priateľa a spolupracovníka NOS-OSF, ktorý svojou činnosťou prispel k rozvoju citlivosti médií voči problematike menšín, ako aj k rozvoju investigatívnej žurnalistiky na Slovensku.

Príspevky do súťaže môžu zasielať samotní autori, zástupcovia redakcií a vydavateľstiev, ale aj jednotlivci – čitatelia, poslucháči alebo diváci. Pravidlá prihlasovania súťažných príspevkov, ich počet a formát doručenia, presne stanovuje štatút súťaže, ktorý je spolu s ďalšími informáciami k dispozícii na webovej stránke www.novinarskacena.sk, prípadne na vyžiadanie u vyhlasovateľa súťaže.

V súťaži Novinárska cena 2004 sa budú hodnotiť príspevky publikované alebo odvysielané v období od 1. októbra 2003 do 30. septembra 2004. Termín uzávierky súťaže je 30. november 2004, 17.00 hod. Po tomto dátume budú príspevky hodnotené odbornou porotou vytvorenou pre každú kategóriu zvlášť. Výsledky súťaže budú známe do 20. januára 2005.

Súťaž Novinárska cena 2004 je prirodzeným vyústením 10 ročného pôsobenia Nadácie otvorenej spoločnosti v oblasti médií. NOS-OSF sa od roku 1993 sústredila na individuálne vzdelávanie novinárov a svojimi aktivitami výrazne podporila rozvoj regionálnych médií. Za mimoriadne úspešnú považujeme spoluprácu s menšinovými novinármi s dôrazom na nadaných rómskych žurnalistov. Nadácia sa okrem iného vždy zapájala do informačno-mediálnych kampaní, s cieľom objektívne informovať verejnosť o vážnych spoločensko-sociálnych témach.

Súťaž Novinárska cena 2004 vyhlasuje Nadácia otvorenej spoločnosti - Open Society Foundation (NOS-OSF) v spolupráci s hlavným partnerom - ČSOB, mediálnym partnerom agentúrou PRime time a ďalšími partnermi - Svetovou bankou (World Bank), Slovenským syndikátom novinárov a Odborom boja proti korupcii Úradu vlády Slovenskej republiky, ktorý podporuje súťaž v rámci projektov zvyšujúcich citlivosť spoločnosti voči korupčnému správaniu.
Diana Dobrucká
 

Vyberte región

mark